Leírás
A folsav, az étrendi folát és a metilfolát
A folsavat és a folátot gyakran (helytelenül ugyan) egymás szinonimájaként emlegetik. Sajnos ez nagy hiba, mert biológiailag óriási a különbség közöttük, éppen ezért érdemes tudatosítani a különbségeket és így helyesen értelmezni és használni ezeket a hatóanyagokat tartalmazó termékeket a gyakorlatban.
A folsav (pteroil-L-glutaminsav) a B9-vitaminnak a szintetikus formája, míg az étrendi folát az ételekben megtalálható, természetes formája (tetrahidrofolát) a B9-vitaminnak. Azonban egyik sem az a forma, amit a szervezet már maradéktalanul tud hasznosítani! Ezeknek a molekuláknak több lépésben aktív állapotúvá kell alakulniuk, hogy a szervezetünk hasznosítani tudja őket. A B9-vitamin aktív formája a metilfolát. Tehát csak ezt tudja a szervezet közvetlenül hasznosítani (ezt az aktív formát tartalmazza a WTN Folát komplex).
Folsav
A folsav mindenképpen a lehető legrosszabb választás B9-vitamin pótlására. Ezt a formát mindenkinek érdemes elkerülni!
Magyarországon, illetve Európában a lakosság jelentős része (kb. kétharmada) érintett az ún. MTHFR (metiléntetrahidrofolát-reduktáz) génmutációban. Az MTHFR gén a folsav / étrendi folát - metilfoláttá történő átalakítását végző enzim működését szabályozza. Az MTHFR mutáció következményeként az adott szervezet nem tudja hatékonyan átalakítani az inaktív vitaminformát aktív vitaminformává, így megnő a szív-, és érrendszeri megbetegedések (és egyéb egészségügyi kockázatok) esélye.
Az érdekes az, hogy azok, akik nem érintettek ebben az MTHFR génmutációban azoknak a szervezetében is lassan alakul át a folsav aktív formává, így a folsav egy része feldolgozatlanul kering a vérben, ráadásul rákapcsolódik a folátreceptorokra elzárva a helyet az aktív foláttól.
A feldolgozatlan folsavat a máj idővel lebontja ugyan, de a folyamat lassú.
Étrendi folát
Amikor élelmiszerből pótolunk étrendi folátot, akkor azt szintén az MTHFR-enzim alakítja át metilfoláttá, de ha valaki érintett az MTHFR-mutációban, akkor nála ez majdnem ugyanúgy probléma lesz, mintha szintetikus folsavat szedett volna (1. ábra).
Az étrendi folát felszívódása a bélrendszerben majdnem 100%-os, tehát nem ez okozza a problémát, hanem az aktív molekulaformává (metilfolát) történő konverzió, amit a szervezetünknek kell(ene) elvégeznie. A folsav / étrendi folát a szervezetben biológiailag aktív metilfoláttá kell(ene) hogy konvertálódjon (1. ábra). Azért van a „kell” feltételes módban is, mert a már említett MTHFR génmutáció miatt ez a konverzió gyenge vagy nagyon gyenge hatásfokkal megy végbe.
Fontos
A növényekből származó étrendi folát ugyanolyan probléma az MTHFR-mutációval rendelkezők számára, mint a folsav (1. ábra). Ha egy termékcímkére az van írva, hogy a folát növényi kivonatokból származik, akkor az sem előnyös.
A csak növényi kivonatokat tartalmazó multivitaminok tehát érdemi metilfolát pótlására nem alkalmasak, függetlenül attól, hogy azok bio- vagy nem biogazdálkodásból származnak.
Metilfolát
Egyértelműen a legjobb formája a B9-vitamin pótlásának. A folátmolekula-forma különböző sók formájában (jellemzően kalcium és glükózamin) stabil és mindenkinél működőképes.
A bioaktív metilfolát fontos szerepet tölt be a metilációban, amely több folyamatot is optimalizál a szervezetben, pl. a DNS-termelést, a hormonanyagcserét és a méregtelenítést. Tehát ez a génmutáció hat a hormon- és neurotranszmitter-szintre, az agyműködésre, az emésztésre, a koleszterinszintre stb.
A metilfolát drága összetevőnek számít, ezért használja a gyártók többsége a folsavat helyette.
Milyen egyéb mikrotápanyagokra van még szükség a megfelelő metilfolát ellátottsághoz?
Szeretnénk kiemelni azt is, hogy nem csak az MTHFR-enzim működése lehet problematikus az egész szervezetben, ugyanis a különböző konverziókhoz szükség van több más enzimre, és mikrotápanyagra is: pl. B2-, B6-, B12-vitaminokra, cinkre, aminosavakra (szerin, glicin) stb (1. ábra). Így lesz teljes az ún. folátkör. Ha tehát ezek az anyagok nem állnak rendelkezésre, vagy ha valaki pótolja ugyan, de csak inaktív formákban, és azok nem alakulnak át aktív formákká (pl. B2-vitaminnál a riboflavin aktív formává alakulásához cinkre van szükség), akkor annak az embernek a szervezete csak nagyon gyenge hatásfokkal tud bioaktív metilfolátot előállítani.
Abban az esetben, ha a szerencsések között vagyunk és nincs MTHFR mutációnk
Ha a szervezetünkben minden rendben van, a folsav mintegy 50%-át tudjuk aktív, metilfolát formává alakítani, a fennmaradó 50% a vérben kering. A vér megemelkedett folsavszintjének hatására megemelkedik a homocisztein szint is. A magas homocisztein szint károsíthatja az artériákat, gyulladásos folyamatokat indít el, ezáltal plakkok, lerakódások keletkeznek az ér belső felszínén, amely szűkíti az erek átmérőjét. Az érszűkület következében pedig kialakulnak a szív-, érrendszeri megbetegedések. A homocisztein szint minden szervezetben növekszik, ha fehérjét (pl. húst, hüvelyest, azaz metionin tartalmú aminosavat) fogyasztunk, így átalakítása és lebontása létszükséglet.
Hogyan tudjuk a folsav veszélyeit és a homocisztein szintet csökkenteni?
Használjunk folsav helyett jó minőségű metilfolátot, és biztosítsuk azokat a tápanyagokat, amelyek elengedhetetlenek a homocisztein lebontásához (B12-, B6-vitamin és magnézium). A metilfolát fontos szerepet játszik a sejtek anyagcserefolyamataiban, az idegrendszer működésében, a DNS szintézisben, a sejtosztódási folyamatokban és a B12-vitaminnal együtt hozzájárul a sejtek oxigénellátásáért is felelős vörösvértestek képzéséhez. Gyermekvállalás előtt álló nők esetében alkalmazása javíthatja a petesejtek minőségét, támogathatja a peteérés folyamatát, várandósság alatt pedig csökkentheti a velőcsőzáródási rendellenesség, az alacsony születési súly, a növekedésbeli elmaradás és a koraszülés esélyét.
Melyek a magas (étrendi) folát tartalmú ételek?
- spenót
- brokkoli
- kelbimbó
- lencse
- spárga
- fehérbab
- sárgadinnye
- tojás
Fontos tudni, hogy a táplálékkal bevitt étrendi folát forma még nem az aktív metilfolát forma, amit a szervezet tud hasznosítani!
Közvetlenül várandósság előtt és várandósság alatt nehezebb teljesíteni a megfelelő metilfolát bevitelt. Nőgyógyásszal egyeztetve, szükséges lehet minimum 400 mcg, de inkább 800-1000 mcg jó minőségű metilfolát pótlása.
Milyen esetekben esszenciális a metilfolát kiegészítés?
- Infarktuson átesetteknél,
- mentális problémák esetén,
- tüdőproblémák esetén,
- gyenge immunrendszer esetén, illetve
- hormonális és meddőségi problémáknál (pl. sorozatos vetélések),
- nem megfelelően működő méregtelenítés esetén, vagy
- magas vérnyomásban szenvedő kismamáknál (mondhatni kötelező).
- Gyógyszeres kezelés alatt állók számára különösen fontos a folát kiegészítés, mert egyes készítmények szintén hatással vannak a homocisztein szintre, így emelhetik a vérben a mennyiségét.
Miben előremutató a WTN terméke?
A WTN folát komplexében a fő hatóanyag glükózamin folát só (L-5-MTHF) formában van jelen.
A folát mellett, helyet kapott a termékben a B12-vitamin, metil-kobalamin formában. így támogatva a vörösvértest képzést és a korai agyi fejlődés támogatását.
Adalék és tartósítószer-mentes termék.
Összetevők: organikus gumiarábikum, aszkorbil-palmitát, glükózamin folát só (L-5-MTHF), metil-kobalamin.
Aktív komponensek koncentrációja (WTN Folát komplex - minikapszulás).
Aktív összetevők |
1 minikapszulában |
NRV%* |
B9-vitamin (L-5-MTHF, glükózamin folát só**) |
1025 mcg |
513 % |
B12-vitamin (metil-kobalamin**) |
115 mcg |
4600 % |
* Napi beviteli referencia érték %-a felnőttek esetében.
** Aktív, koenzim forma.
Ajánlott mennyiség: napi 1 minikapszula, lehetőség szerint az első főétkezés előtt fél órával, érzékeny emésztőrendszer esetén étkezéssel.
Szedhetem-e/használhatom-e folyamatosan a termékeket, vagy tartsak szünetet?
Minden termék esetében javasolt a kúraszerű alkalmazás.
A legtöbb esetben 2-3 hónapos használatot majd 1 hónap szünetet javaslunk, ha a kezelőorvos vagy természetgyógyász nem javasolta másképpen. Időnként fontos visszaellenőriztetni vérvizsgálattal, hogy jelenleg milyen a vitamin/hormon/ásványianyag, stb szintünk. Javasolt rendszeresen 3-4, de legkésőbb 6 havonta megnézetni az értékeket.
Amennyiben az eredmények azt mutatják, a kezelőorvosunk vagy természetgyógyászunk is azt javasolja és mi magunk is azt érezzük, hogy jól vagyunk, el lehet hagyni a termékeket.
Amennyiben azt látjuk és érezzük, hogy még van létjogosultsága a termékek használatának, mindenképpen folytassuk tovább.
A kapszula anyaga nagytisztaságú marhazselatin, ezáltal nem vegánbarát!
Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek és nem garantált, függően az egyén szervezetének összetevők felhasználásától.
A kép csak illusztráció, a termékleírást minden esetben olvassa el!
Leírás és Paraméterek
A folsav, az étrendi folát és a metilfolát
A folsavat és a folátot gyakran (helytelenül ugyan) egymás szinonimájaként emlegetik. Sajnos ez nagy hiba, mert biológiailag óriási a különbség közöttük, éppen ezért érdemes tudatosítani a különbségeket és így helyesen értelmezni és használni ezeket a hatóanyagokat tartalmazó termékeket a gyakorlatban.
A folsav (pteroil-L-glutaminsav) a B9-vitaminnak a szintetikus formája, míg az étrendi folát az ételekben megtalálható, természetes formája (tetrahidrofolát) a B9-vitaminnak. Azonban egyik sem az a forma, amit a szervezet már maradéktalanul tud hasznosítani! Ezeknek a molekuláknak több lépésben aktív állapotúvá kell alakulniuk, hogy a szervezetünk hasznosítani tudja őket. A B9-vitamin aktív formája a metilfolát. Tehát csak ezt tudja a szervezet közvetlenül hasznosítani (ezt az aktív formát tartalmazza a WTN Folát komplex).
Folsav
A folsav mindenképpen a lehető legrosszabb választás B9-vitamin pótlására. Ezt a formát mindenkinek érdemes elkerülni!
Magyarországon, illetve Európában a lakosság jelentős része (kb. kétharmada) érintett az ún. MTHFR (metiléntetrahidrofolát-reduktáz) génmutációban. Az MTHFR gén a folsav / étrendi folát - metilfoláttá történő átalakítását végző enzim működését szabályozza. Az MTHFR mutáció következményeként az adott szervezet nem tudja hatékonyan átalakítani az inaktív vitaminformát aktív vitaminformává, így megnő a szív-, és érrendszeri megbetegedések (és egyéb egészségügyi kockázatok) esélye.
Az érdekes az, hogy azok, akik nem érintettek ebben az MTHFR génmutációban azoknak a szervezetében is lassan alakul át a folsav aktív formává, így a folsav egy része feldolgozatlanul kering a vérben, ráadásul rákapcsolódik a folátreceptorokra elzárva a helyet az aktív foláttól.
A feldolgozatlan folsavat a máj idővel lebontja ugyan, de a folyamat lassú.
Étrendi folát
Amikor élelmiszerből pótolunk étrendi folátot, akkor azt szintén az MTHFR-enzim alakítja át metilfoláttá, de ha valaki érintett az MTHFR-mutációban, akkor nála ez majdnem ugyanúgy probléma lesz, mintha szintetikus folsavat szedett volna (1. ábra).
Az étrendi folát felszívódása a bélrendszerben majdnem 100%-os, tehát nem ez okozza a problémát, hanem az aktív molekulaformává (metilfolát) történő konverzió, amit a szervezetünknek kell(ene) elvégeznie. A folsav / étrendi folát a szervezetben biológiailag aktív metilfoláttá kell(ene) hogy konvertálódjon (1. ábra). Azért van a „kell” feltételes módban is, mert a már említett MTHFR génmutáció miatt ez a konverzió gyenge vagy nagyon gyenge hatásfokkal megy végbe.
Fontos
A növényekből származó étrendi folát ugyanolyan probléma az MTHFR-mutációval rendelkezők számára, mint a folsav (1. ábra). Ha egy termékcímkére az van írva, hogy a folát növényi kivonatokból származik, akkor az sem előnyös.
A csak növényi kivonatokat tartalmazó multivitaminok tehát érdemi metilfolát pótlására nem alkalmasak, függetlenül attól, hogy azok bio- vagy nem biogazdálkodásból származnak.
Metilfolát
Egyértelműen a legjobb formája a B9-vitamin pótlásának. A folátmolekula-forma különböző sók formájában (jellemzően kalcium és glükózamin) stabil és mindenkinél működőképes.
A bioaktív metilfolát fontos szerepet tölt be a metilációban, amely több folyamatot is optimalizál a szervezetben, pl. a DNS-termelést, a hormonanyagcserét és a méregtelenítést. Tehát ez a génmutáció hat a hormon- és neurotranszmitter-szintre, az agyműködésre, az emésztésre, a koleszterinszintre stb.
A metilfolát drága összetevőnek számít, ezért használja a gyártók többsége a folsavat helyette.
Milyen egyéb mikrotápanyagokra van még szükség a megfelelő metilfolát ellátottsághoz?
Szeretnénk kiemelni azt is, hogy nem csak az MTHFR-enzim működése lehet problematikus az egész szervezetben, ugyanis a különböző konverziókhoz szükség van több más enzimre, és mikrotápanyagra is: pl. B2-, B6-, B12-vitaminokra, cinkre, aminosavakra (szerin, glicin) stb (1. ábra). Így lesz teljes az ún. folátkör. Ha tehát ezek az anyagok nem állnak rendelkezésre, vagy ha valaki pótolja ugyan, de csak inaktív formákban, és azok nem alakulnak át aktív formákká (pl. B2-vitaminnál a riboflavin aktív formává alakulásához cinkre van szükség), akkor annak az embernek a szervezete csak nagyon gyenge hatásfokkal tud bioaktív metilfolátot előállítani.
Abban az esetben, ha a szerencsések között vagyunk és nincs MTHFR mutációnk
Ha a szervezetünkben minden rendben van, a folsav mintegy 50%-át tudjuk aktív, metilfolát formává alakítani, a fennmaradó 50% a vérben kering. A vér megemelkedett folsavszintjének hatására megemelkedik a homocisztein szint is. A magas homocisztein szint károsíthatja az artériákat, gyulladásos folyamatokat indít el, ezáltal plakkok, lerakódások keletkeznek az ér belső felszínén, amely szűkíti az erek átmérőjét. Az érszűkület következében pedig kialakulnak a szív-, érrendszeri megbetegedések. A homocisztein szint minden szervezetben növekszik, ha fehérjét (pl. húst, hüvelyest, azaz metionin tartalmú aminosavat) fogyasztunk, így átalakítása és lebontása létszükséglet.
Hogyan tudjuk a folsav veszélyeit és a homocisztein szintet csökkenteni?
Használjunk folsav helyett jó minőségű metilfolátot, és biztosítsuk azokat a tápanyagokat, amelyek elengedhetetlenek a homocisztein lebontásához (B12-, B6-vitamin és magnézium). A metilfolát fontos szerepet játszik a sejtek anyagcserefolyamataiban, az idegrendszer működésében, a DNS szintézisben, a sejtosztódási folyamatokban és a B12-vitaminnal együtt hozzájárul a sejtek oxigénellátásáért is felelős vörösvértestek képzéséhez. Gyermekvállalás előtt álló nők esetében alkalmazása javíthatja a petesejtek minőségét, támogathatja a peteérés folyamatát, várandósság alatt pedig csökkentheti a velőcsőzáródási rendellenesség, az alacsony születési súly, a növekedésbeli elmaradás és a koraszülés esélyét.
Melyek a magas (étrendi) folát tartalmú ételek?
- spenót
- brokkoli
- kelbimbó
- lencse
- spárga
- fehérbab
- sárgadinnye
- tojás
Fontos tudni, hogy a táplálékkal bevitt étrendi folát forma még nem az aktív metilfolát forma, amit a szervezet tud hasznosítani!
Közvetlenül várandósság előtt és várandósság alatt nehezebb teljesíteni a megfelelő metilfolát bevitelt. Nőgyógyásszal egyeztetve, szükséges lehet minimum 400 mcg, de inkább 800-1000 mcg jó minőségű metilfolát pótlása.
Milyen esetekben esszenciális a metilfolát kiegészítés?
- Infarktuson átesetteknél,
- mentális problémák esetén,
- tüdőproblémák esetén,
- gyenge immunrendszer esetén, illetve
- hormonális és meddőségi problémáknál (pl. sorozatos vetélések),
- nem megfelelően működő méregtelenítés esetén, vagy
- magas vérnyomásban szenvedő kismamáknál (mondhatni kötelező).
- Gyógyszeres kezelés alatt állók számára különösen fontos a folát kiegészítés, mert egyes készítmények szintén hatással vannak a homocisztein szintre, így emelhetik a vérben a mennyiségét.
Miben előremutató a WTN terméke?
A WTN folát komplexében a fő hatóanyag glükózamin folát só (L-5-MTHF) formában van jelen.
A folát mellett, helyet kapott a termékben a B12-vitamin, metil-kobalamin formában. így támogatva a vörösvértest képzést és a korai agyi fejlődés támogatását.
Adalék és tartósítószer-mentes termék.
Összetevők: organikus gumiarábikum, aszkorbil-palmitát, glükózamin folát só (L-5-MTHF), metil-kobalamin.
Aktív komponensek koncentrációja (WTN Folát komplex - minikapszulás).
Aktív összetevők |
1 minikapszulában |
NRV%* |
B9-vitamin (L-5-MTHF, glükózamin folát só**) |
1025 mcg |
513 % |
B12-vitamin (metil-kobalamin**) |
115 mcg |
4600 % |
* Napi beviteli referencia érték %-a felnőttek esetében.
** Aktív, koenzim forma.
Ajánlott mennyiség: napi 1 minikapszula, lehetőség szerint az első főétkezés előtt fél órával, érzékeny emésztőrendszer esetén étkezéssel.
Szedhetem-e/használhatom-e folyamatosan a termékeket, vagy tartsak szünetet?
Minden termék esetében javasolt a kúraszerű alkalmazás.
A legtöbb esetben 2-3 hónapos használatot majd 1 hónap szünetet javaslunk, ha a kezelőorvos vagy természetgyógyász nem javasolta másképpen. Időnként fontos visszaellenőriztetni vérvizsgálattal, hogy jelenleg milyen a vitamin/hormon/ásványianyag, stb szintünk. Javasolt rendszeresen 3-4, de legkésőbb 6 havonta megnézetni az értékeket.
Amennyiben az eredmények azt mutatják, a kezelőorvosunk vagy természetgyógyászunk is azt javasolja és mi magunk is azt érezzük, hogy jól vagyunk, el lehet hagyni a termékeket.
Amennyiben azt látjuk és érezzük, hogy még van létjogosultsága a termékek használatának, mindenképpen folytassuk tovább.
A kapszula anyaga nagytisztaságú marhazselatin, ezáltal nem vegánbarát!
Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek és nem garantált, függően az egyén szervezetének összetevők felhasználásától.
A kép csak illusztráció, a termékleírást minden esetben olvassa el!