Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Green Patika Blog

Hasznos tippek és tanácsok vásárlóinknak.

Szendi Gábor: A vitaminszedés kidobott pénz?

Forrás: Amiről az orvos nem mindig beszél, 2021. június
https://www.tenyek-tevhitek.hu/

Vitamint szedni hosszú távú befektetés, de csak akkor térül meg, ha életmódunkkal nem tesszük tönkre a hatást.

A nyugati világ száguld egy egészségügyi katasztrófa felé, s közben azzal áltatják az emberek magukat, hogy egyre nő a várható élettartam. Az oly nagyon nő, hogy a demográfusok ráébredve ennek hamis sugalmazására, bevezették a várható egészséges élethossz fogalmát, ami bizony 10-15 évvel alacsonyabb a várható élettartamnál. Ha összevetjük ezt a természeti népek várható élettartamával (korrigálva a nagy gyermekhalandósággal), akkor bizony azt látjuk, hogy majdnem addig élnek, mint mi (Gurven és Kaplan, 2007), viszont szinte haláluk napjáig serényen élelmet gyűjtenek, gyermeket gondoznak, tűzre vigyáznak. Azaz, várható élettartamuk és várható egészséges élettartamuk gyakorlatilag egybeesik. Az egészségügyi krízis fő oka a nyugati étrend, amely fölösleges kalóriákban gazdag, vitaminokban és ásványi anyagokban viszont szegény. Az orvoslás a betegségek kezelésével foglalkozik, a megelőzést ráhagyja a dietetikára, amely viszont az élelmiszeripar által manipulált tudományra támaszkodik, tudomást sem véve a nyugati étrendet alapvetően megkérdőjelező kutatásokról.

Hogy a téves étrendi ajánlások hatnak a társadalomra, arra jó példa az első -az 1970-es évek végén kiadott- amerikai étrendi ajánlás hatása: meredeken növekedni kezdett az USA-ban az elhízottak aránya (Hite és mtsi., 2010). A dietetika és az élelmiszeripar nemkívánatos együttműködésére jó példa a növényi olajok népszerűsítése és elterjedése vagy a teljes kiőrlésű gabonatermékek nagy sikere. Mind a növényi olajok (Minger, 2013; Teicholz, 2014), mind a gabona, különösen a teljes kiőrlésű, hosszú távon súlyosan egészségkárosító (Davis, 2011; Smith, 2002).

Az egészségkárosító makrotápanyagok ajánlása mellett a mikrotápanyagok szükségességéről annyi szokott elhangzani, hogy "Vitaminhiányhoz az elégtelen táplálkozás vezethet" (MDOSZ, 2012). Valójában a vitaminok felfedezése óta minden országban ezt fújják a közegészségügyért felelős intézmények. Száz évvel ezelőtt az FDA (amerikai gyógyszerfelügyelet) és az AMA (Amerikai Orvosok Szövetsége) szükségtelennek, sőt károsnak minősítette a vitaminok szedését, mert szerintük a táplálék bőven fedezi a szükségleteket (Apple, 2007). A tragikus ebben az, hogy a kutatások ennek pont az ellenkezőjét mutatják. Az USA-ban egy népességszintű felmérésben 1988 és 1994 között a népesség 13%-ánál mutattak ki skorbut közeli állapotot (Hampl és mtsi., 2004). Egy angol vizsgálatban az alacsony keresetűek 20%-a skorbutosnak, másik 20%-a súlyosan C-vitaminhiányosnak bizonyult (Mosdøl és mtsi., 2008). A nyugati népesség jelentős része alapvető mikrotápanyagokból, mint pl. magnéziumból, káliumból, vasból, rézből, cinkből, szelénből, stb. és különféle vitaminokból hiányt szenved (Ames, 2006).

A triage elmélet

Paradoxnak tűnik, hogy sokan semmilyen vitamint, sem egyéb mikrotápanyagot nem szednek, látszólag még sincs semmi bajuk. Ez azonban megtévesztő látszat. A paradoxont Bruce Ames professzor triage ("triázs", azaz prioritási sorrend) elmélete oldja fel (Ames, 2006). Ames szerint a DNS-károsodások és a későn kialakuló betegségek a mikrotápanyag-hiányra adott válaszreakciók következményei. A mikrotápanyagok epizodikus hiánya gyakori volt az evolúció során. A természetes szelekció a rövid távú túlélést preferálja a hosszú távú egészség rovására. A vitaminok és egyéb mikrotápanyagok nélkülözhetetlen anyagok a szervezet működéséhez. Az anyagcsere folyamatokban előanyagai enzimeknek, neurotranszmittereknek, különböző folyamatokban kofaktorok, katalizátorok. Pl. a magnézium több mint 300 enzimatikus folyamathoz volna szükséges (Jahnen-Dechent és Ketteler, 2012), miközben a fejlett országok népességének 10-30%-a magnéziumhiányban szenved (Costello és mtsi., 2016). A legtöbb vitamin és étrendkiegészítő az energiatermelő mitokondriumok működéséhez szükséges. Amikor valamely mikrotápanyagból hiány lép fel, a szervezet a kis mennyiségben mégis rendelkezésre álló mikrotápanyagot az életet per pillanat fenntartó folyamatokban használja fel, ám hanyagolja azokat a folyamatokat, amelyek a hosszú távú egészséget szolgálják. A priorizálás mechanizmusai közé tartoznak az anyagcsere kerülő útjai, a mikrotápanyagok fokozott visszatartása, a különféle helyettesítések. Ezeket és az elhanyagolt anyagcsere folyamatokat hosszú távon azonban megszenvedi a szervezet működése, és ez előbb-utóbb betegségekhez vezet.

A mikrotápanyagok hiányának rövid és hosszú távú hatása

Szomorú példája a hiányállapotok következményének a holokauszt túlélők sorsa. A koncentrációs táborokban a fejadagokat úgy tervezték, hogy a foglyok három hónapig éljenek. A híg répaleves és a szelet fekete kenyér minimális tápanyagot és mikrotápanyagokat tartalmazott. Ennek ellenére sokan a mostoha körülményeket szívós szervezetük miatt túlélték. A túlélők visszatértek a normál életbe, ám évtizedekkel később kiugróan gyakorivá vált közöttük a csontritkulás, a fibromyalgia (különféle izomfájdalmakkal és működészavarral járó betegség), a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a különféle rákos megbetegedések (különösen a vastag- és végbélrák) (Horácková és mtsi., 2020). A triage teória jóslata szerint a mikrotápanyagok hiányából kialakuló DNS károsodások hosszú távon daganatos megbetegedésekhez vezetnek. A feltűnően gyakorivá váló fibromyalgia eseteket a lágerben elszenvedett vashiány magyarázza (Yao és mtsi., 2021). Érdekes megerősítése a teóriának az a megfigyelés, hogy a holokauszt túlélők termékenysége hosszú távon nem károsodott (Horáčková és mtsi., 2020), ugyanis az evolúcióban a túlélés után a szaporodásnak van a legnagyobb prioritása.

A rövid távú túlélésért vállalt hosszú távú egészségkárosodásra jó példa a K-vitamin csoport (K1 és K2). Súlyos K1-vitamin hiány ritkán lép fel, ilyenkor a véralvadási folyamat károsodik. A K2-vitamin hiánya közvetlenül semmilyen tünetet nem okoz, azonban a tartósan alacsony K1- és K2-vitamin bevitel hosszú távon csontritkuláshoz, érelmeszesedéshez és rákhoz vezet (McCann és Ames, 2009). A 7 éves követésű Rotterdam vizsgálatban a magasabb K2-szintet mutatóknál 60%-kal csökkent a szívhalálozás, 52%-kal az aortameszesedés és 26%-kal a bármilyen okból bekövetkező halálozás (Geleijnse és mtsi., 2004).

A hiány esetén érvénybe lépő fontossági sorrendre ugyancsak jó példa a D-vitamin. Hiánya közvetlen tüneteket nem okoz, de egyrészt, mivel csökken a kalcium felszívódása a belekben, a szervezet a csontokat kezdi bontani a vér kalciumszintjének fenntartására, azaz a szervezet kerülő úton megoldja a kalciumhiányt, viszont az eredmény hosszú távon csontritkulás és érelmeszesedés lesz. Másrészt a D-vitaminhiány és a rákkockázat közt igen szoros kapcsolat áll fenn, azaz az évtizedeken át fennálló D-vitaminhiány jelentős rákkockázattal jár, ill. már kialakult rák esetében rosszabb a betegség prognózisa. A D-vitaminhiány részben oka, részben súlyosbító tényezője számos autoimmunbetegségnek vagy a diabétesznek is (Szendi, 2018a). Hosszú távú hatásnak tekinthetjük a visszatérő felső légúti fertőzéseket, amelyek nem egyszer a beteg halálát is okozzák, mint tapasztaljuk évente az influenzajárványok (Szendi, 2018b), vagy újabban a Kovid-19 betegség kapcsán (Haug és mtsi., 2020).

A C-vitaminhiány hosszú távú egészségkárosító hatására jó példa az a vizsgálat, amelyben egy kórházban az akut panaszokkal kezelt 145 idős beteg 12%-a bizonyult skorbutosnak. A kórházi tartózkodás alatt a skorbutos betegek 44%-a, a nem skorbutosok 9%-a halt meg (Raynaud-Simon és mtsi.,2010) . Egy másik kórházi vizsgálatban a traumatikus sérülteknél két csoportot képeztek. Mindkét csoport kapta a szokásos kezelést, ám az egyik csoportnak kiegészítésként napi 1000 mg C- és E-vitamint, valamint 200 mikrogramm szelént adtak. Ebben a csoportban a másikhoz képest 68%-kal csökkent a halálozás (Collier és mtsi., 2008). Hasonló adatokat mindegyik étrendkiegészítőnek nevezett mikrotápanyagra lehetne idézni. Pl. a megfelelő szelén ellátottság 17%-kal csökkenti az összhalálozás kockázatát és 27%-kal a rákhalálozásét (Bleys és mtsi., 2008).

Vitamin és mitokondrium

Douglas Wallace a mitokondriumok mikrotápanyag hiányából indult ki a krónikus betegségek kialakulásának magyarázatához és Ames-el azonos következtetésre jutott. Wallace szerint, ha a sejtekben található mitokondriumok csak korlátozottan jutnak mikrotápanyagokhoz -azaz vitaminokhoz és egyéb étrendkiegészítőkhöz -, a mitokondriumok egy része "éhen hal", a maradék pedig kevés energiát képes csak termelni. Ezért a létfontosságú szervekben sejtelhalás kezdődik. Mivel minden fontos szervünk "túl van méretezve", ezért a betegségek csak akkor kezdődnek, amikor a szervek "sejttartaléka" elfogy. A szervek "erőlködése" ill. alulműködése az egész szervezet működési hatékonyságát csökkenti. Elég csak arra gondolni, hogy a szívizom sejtek egy részének elhalása következtében a szív munkája gyengül, ezáltal minden szervnek -beleértve a szívet magát is - csökken az oxigén és tápanyag ellátása. Mivel a mitokondriumok nagy felhasználói a vitaminoknak és ásványi anyagoknak, ezek hiánya vezet a sejtpusztuláshoz (Wallace, 2005).

Zárszó

A vitamin és ásványianyag pótlást az orvoslás és a dietetika sem támogatja. Ha mégis ajánlásokat fogalmaznak meg - pl. a D-vitamin kapcsán - akkor nevetségesen alacsony dózist ajánlanak. Feltételezhető, hogy az orvosok aszerint szednek D-vitamint, ahogy betegeiknek ajánlják, s ez meg is látszik az orvosok rákhalálozásán. Egy 2021-es angol tanulmány szerint a különféle orvosszakmákban nagyjából az orvosok 35-40%-a rákban hal meg - míg az átlagnépességen ez az arány 26% körül van -, de még ebből is kilóg a gyermekorvosok 45% feletti rákhalálozási aránya (Brayne és mtsi., 2021).

Nagy felelősség terheli tehát az emberek egészségét védeni hivatott intézményeket azért, hogy a vitaminellenesség eléggé elterjedt -különösen a magyar- emberek közt. A másik probléma viszont az, hogy sok felvilágosult ember szívesen pótolná az élelemből mára kiveszett mikrotápanyagokat étrendkiegészítőkkel, azonban, ha az Ames szerinti mind a 40 esszenciális mikrotápanyagot pótolni szeretnék, az anyagilag rendkívül megterhelő volna. Marad az, hogy sokan kénytelenek szelektíve, csupán a legfontosabbaknak tartott étrendkiegészítőket szedni. Szerencsére, ez is több mint a semmi, azonban - mivel a mikrotápanyagok kölcsönhatásban állnak egymással - pl. magnézium nélkül a D-vitamin, de a mitokondriumok termelte "energiamolekula", az ATP (Adenozin Trifoszfát) sem hasznosul - ezért a szelektív pótlásnak is körültekintőnek kéne lennie.

Figyelmedbe ajánljuk a következő megoldási javaslatainkat:

WTN D3- K2- A-vitamin komplex+magnézium krém Wise Tree Naturals 7.800 Ft

WTN C-vitamin ultra 60 kapszula 5.800 F

 

Pulzusszámról, testmozgásról és bemelegítésről.

A számunkra megfelelő egészséges pulzusszámot hozzávetőlegesen kiszámíthatjuk az alábbi képlet segítségével:

Kétszázhúsz mínusz az életkorunk, majd az így megkapott számnak kell venni a 65% át (kb. a 2/3-át) . Ez egy nem túl edzett esetleg túlsúlyos vagy bizonyos egészségügyi problémákban szenvedő ember edzés közbeni optimális pulzusát adja meg.

Egészséges edzett emberek esetén a kapott érték (220-az életkor) 75% át kell venni (3/4-ét).

A kapott pulzusszám egy hozzávetőleges érték melyet edzés közben kell mérnünk. A kiszámított pulzusszám elérése szükséges ahhoz, hogy az edzés hatékony legyen!

A testmozgás előnyei:

Nem győzzük hangsúlyozni a testmozgás fontosságát az fiatalabb és idősebb generációk számára is! Komoly tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy a rendszeres testmozgás segíti normalizálni a magas vérnyomást, a megnövekedett vércukor és koleszterin szintet, valamint csökkenti a túlsúlyt. Ezen felül segít tovább csökkenteni a csontritkulás , porckopás , infarktus és agyvérzés kialakulásának kockázatát.

Átlagosan mennyi testmozgásra van van szükségünk?
Az WHO ajánlása szerint a felnőtteknek hetente legalább 150 perc közepesen intenzív mozgásra van szükségük az egészségük megőrzéséhez, ami helyettesíthető 75 perc magas intenzitású fizikai aktivitással.

Ez azt jelenti, hogy a heti 5 napon végzett 30 perc közepesen intenzív fizikai aktivitás már elegendő ahhoz, hogy jelentős előnyöket szerezzünk az egészségünk számára. Választhatunk olyan mozgásformát, amely örömet okoz és könnyen bele tudjuk venni a napirendünkbe ( ez lehet akár a munkába kerékpározás, séta, télen korcsolyázás)

Az egészséges fejlődés érdekében a gyerekeknek és a serdülőknek legalább napi 60 perc közepesen intenzív- nagyon intenzív fizikai aktivitásra (játék, sport) van szükségük. Minden korosztály számára ajánlott hetente legalább két alkalommal izomerősítő és állóképességet fejlesztő gyakorlatokat végezni, továbbá a 65 év felettieknek kiegészítésként legalább heti háromszor az egyensúlyt javító gyakorlatok is ajánlottak.

Ha testmozgás, akkor nem hagyhatjuk ki a bemelegítést!

Az edzés, testmozgás előtt elengedhetetlen a bemelegítés, hiszen nagyban segít abban ,hogy ne sérüljünk meg! A bemelegítéssel gyakorlatilag a testünket és szervezetünket készítjük fel a mozgásra, terhelésre nagyobb aktivitásra.Az edzés előtti bemelegítés a keringést és lélegzést valamint a vérellátottságot növeli ,mely nagyon fontos hiszen mozgás közben a sejteknek több oxigénre van szüksége.
Továbbá a bemelegítő gyakorlatok funkciója, hogy a merev izmokat átmozgassa és rugalmasságukat növelje!

.

.

#greenpatika

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Forrás: Energy Magazin, HillVitál Magazin

 

 

Kedves Vásárlóink és Blog Olvasók!

Kedves Vásárlóink és Blog Olvasók,

Engedjétek meg ,hogy bemutassuk nektek a Myrobalan termékcsalásunkat.

Röviden amit érdemes tudni róluk:

 • Egyedülálló gyógynövényes termékeket készítenek a tibeti gyógyászat gyógyszer készítési elvei alapján. Céljuk mellékhatás-mentes készítmények előállítása, amit a fogyasztók teljes biztonsággal szedhetnek.
 • Gyógynövényes termékeik kizárólag a gyógynövények szárított és finomra őrölt keverékét tartalmazzák, így sem glutént, sem tejet, sem laktózt, sem cukrot nem tartalmaznak.
 • A kapszula anyaga növényi cellulóz, így vegán étrendűek is fogyaszthatják.
 • A Myrobalan termékeket Erdélyi Zoltán, menpa (tibeti gyógyász, a Myrobalan termékek megálmodja) állítja össze a tibeti gyógyászat sok évszázados gyógyszer készítési elvei alapján. Európában egyedülállóan a Myrobalan állít össze gyárt és forgalmaz ezen elven készült termékeket. A menpa hosszú évek alatt felhalmozott tudása garantálja a szakmaiságot.

Tibeti gyógyászat elvén összeállított termékcsalád
A Myrobalan termékcsalád kifejlesztésével az volt a célunk, hogy a tibeti egészségkultúra évezredes tapasztalati tudását modern tudományos eredményekkel ötvözve egy különleges, prémium termékcsaládot hozzunk létre a legmagasabb szintű testi-lelki egészség fenntartásáért.

A Myrobalan étrend-kiegészítő termékcsalád a tibeti gyógyászat fitofarmakológiájának elveit és ősi, hagyományos receptúráit alapul véve javarészt a nyugati herbológia gyógyszerkincsét felhasználva készül. Mivel a tibeti gyógyászat fitofarmakológiája hálózati hatáselv alapján működik, így az egyes készítmények különböző, az egymás hatását erősítő gyógynövények hatékony keverékén alapul. Az összetevők nagy száma ellenére, a készítmények egy-egy drogból (hatóanyagból) csupán kis mennyiséget tartalmaznak, így tudjuk kiküszöbölni a mellékhatás-effektust. A mono-, vagy néhány összetevős készítmények jellemzően nagyobb mennyiséget tartalmaznak egyetlen drogból vagy hatóanyagból, ahol a hatást jellemzően egy mellékhatás követi. Ezek a mellékhatások azok, melyek a készítmény hosszú távú szedését nem teszik lehetővé.

A Myrobalan termékek összeállításánál különös figyelmet fordítunk arra, hogy a legnagyobb hatás elérése mellett a lehetséges mellékhatásokat megszüntessük, de legalábbis a legkisebbre csökkentsük. Ez a széles spektrumú hatóanyag-komplexitás adja a formulák különleges hatásmechanizmusát, melyek nagy része a génekben jön létre, mely közvetlen hatással van a szervekre és az egész testre.

Fúziós elv
Termékeink összeállításánál úgynevezett fúziós elvet alkalmazunk. Ennek a lényege röviden az, hogy egyes, speciális gyógynövényeket, melyeket a tibeti vagy más hagyományos gyógyászati rendszer használ, keverjük olyan gyógynövényekkel, melyek a mi éghajlati övezetünkben előfordulnak. Így kapunk egy sajátos, a fiziológiai és energetikai rendszerünk számára különösen jól hasznosuló komplexitást.

Egyedülálló gyógynövény-szinergizmus

A tibeti gyógynövényes készítmények rendkívüliségét és egyediségét a szerekhez felhasznált alapanyagok széles skálája adja. Összehasonlítva más gyógynövényes készítményekkel azt láthatjuk, hogy bár itt az egyes összetevők mennyisége nagyon csekély, mégis különösen hatékonyak ezek a szerek. Az oka, hogy a különböző összetevők válogatott kombinációja egy új hatóanyagot hoz létre. A különleges kombinációt a gyógynövények ízének, energetikai tulajdonságainak és a bennük található hatóanyagok egészséget helyreállító potenciájának figyelembevételével érjük el.

A Myrobalan gyógynövényes készítmények összetevőinek szinergista módon harmonizáló hatása a testünkben olyan finom impulzusokat vált ki mind energetikai, mind fiziológiai szinten, amelyek beindítják a szervezet önszabályozását. Itt mutatkozik meg igazán gyakorlatban is, hogy az egész jóval több, mint csupán a részek összessége.

Adaptogén gyógynövények
A Myrobalan termékek mindegyike adaptogén gyógynövényeket is tartalmaz. Az adaptogén növényeknek kiegyensúlyozó hatása van a szervezet életfunkcióira, függetlenül attól, hogy ez a funkció milyen irányban mozdult el korábban. Az alulműködő szerveket tonizálják, a túlműködőeket nyugtatják, az optimálisan működőket pedig nem módosítják. Az adaptogén hatás igen komplex tulajdonság, ilyen bioaktivitással jellemzően csak a több hatóanyagot tartalmazó gyógynövények rendelkeznek. A szintetikus vegyületek között nem ismert adaptogén hatású.

.

.

.

.

..

.

.

.

Forrás: myrobalan.hu

Tudatos táplálkozás, egészséges életmód, és még több!

Kedves Blog Olvasók ,Kedves Vásárlók!

Had mutassam be nektek Nagy Vivien dietetikus Facebook oldalát, aki nagyszerű recepteket tippeket és tanácsokat oszt meg az egészséges táplálkozás témájában, ezzel is segítve nekünk az életmódváltásban, alakunk megőrzésében, vagy esetleges allergiánkhoz alakított étrendben.

Hasznos posztjaiban felhívja a figyelmünket, például mire érdemes figyelni abban a bizonyos apró betűs részben a termékek hátulján, friss szezonális recepteket ajánl, és inspirálódásnak is remek, ha már nincsen semmi ötletünk mit főzzünk.

Kövessétek be Vivien oldalát oldalt a heti frissülő új és izgalmas tartalmakért <3

.

.

https://www.facebook.com/nagy.vivien.dietetikus

 

 

Babatervezés, és terhes vitaminok

Ha gyermek vállalás előtt állunk, vagy már úton van a baba mindenképpen érdemes elkezdeni valamilyen terhességet támogató vitamin szedését.

A terhes vitaminokat vagy babaváró vitaminokat körültekintően érdemes kiválasztani, mindenképpen figyelembe kell venni az anyuka igényeit, és esetleges már meglévő allergiákat fent álló kondíciókat. 

A terhes vitaminok szedése a jelenleg fent álló orvosi vélemények alapján kifejezetten hasznos és ajánlott, hiszen tartalmazzák mindazon vitaminokat, amelyek hozzájárulnak a baba egészséges fejlődéséhez. Emellett pedig csökkentik a különböző fejlődési rendellenességek kockázatát. Ezenfelül már a babatervezés alatt meg lehet kezdeni a szedésüket, ezzel is segítve a test megfelelő felkészülését a terhességre!

A terhes vitaminok remek készítmények, de ezenfelül nagyon fontos az egészséges táplálkozás és a testmozgás ( terhes torna, jóga) a várandósság során. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy minél nagyobb valószínűséggel egészséges babának adj életet.

A terhesvitaminok nem receptkötelesek, így nem csak gyógyszertárakban, hanem a GreenPatika webáruházban is megvásárolhatod ezeket. Mielőtt azonban elkezdenéd a terhesvitamin szedését mindenképpen keresd fel az orvosodat és vele egyeztess arról, hogy számodra melyik összetételű terhesvitamin az ajánlott!
 

Érdekességek a Q10-koenzimről

A Q10-koenzimet 1957-es felfedezése óta számos vizsgálatnak vetették alá, ahol rengeteg pozitív élet tani hatását fedezték fel.

 • A szív egészséges működésének fenntartása:A Q10-koenzim segít a szív- és érrendszer egészséges működésének fenntartásában. Szívelégtelenségben igazolódott a CoQ10 hiány jelenléte. Nemrégiben igazolták, hogy a CoQ10 plazmakoncentrációja krónikus szívelégtelenségben a mortalitás független előjelzője, és a CoQ10 hiánya hátrányos a krónikus szívelégtelenség hosszú távú prognózisa szempontjából. A CoQ10 több európai országban gyógyszerként kapható, de ugyanezekben az országokban étrend-kiegészítőként is rendelkezésre áll.
 • Migrénes fejfájások: Azt figyelték meg, hogy a Q10-koenzim kedvező hatást fejt ki migrénes fejfájásban szenvedőknél.Három vizsgálat történ mostanáig, melyekből a legjelentősebben statisztikailag szignifikáns eredményeket figyeltek meg annak ellenére, hogy a minta kicsi volt, 42 beteg vett részt benne. Az alkalmazott napi adag 150-300 mg volt. Hatékonyan alkalmazták a migrénes rohamok megelőzésében, különösen napi 500 mg magnézium-citrát és 400 mg B2-vitamin alkalmazása mellett.
   
 • Rák: CoQ10-et a rák kezelésében valamint a daganatellenes kezelés által okozott mellékhatások enyhítésében is vizsgálták.
 • Szívmegállás: Egy másik nemrégiben lezajlott vizsgálat szerint a szívmegállás utáni túlélési arány kedvezőbben alakul, ha a test 32–34 Celsius-fokra hűtésének megkezdése mellett Q10-koenzimet is adnak.
 • Vérnyomás: Embereken végzett vizsgálatokból több beszámoló is született arról, hogy a CoQ10 hatással van a vérnyomásra.A CoQ10 antioxidáns tulajdonsága javítja az érfalak minőségét, így segíthet a normál vérnyomás megőrzésében!
   
 • Parkinson-kór: 2002-ben 80 Parkinson-kóros beteggel elvégzett vizsgálat azt igazolta, hogy a napi 1200 mg 44%-kal csökkentette a progressziót!
   
 • 2-es típusú cukorbetegség: Ha a cukorbeteg kontroll alatt tartja a vércukorszintjét, akkor megelőzheti a betegséggel járó szövődményeket. A kutatók megállapították, hogy a diabétesszel kapcsolatos komplikációk a Q10 fogyasztásával is megelőzhetőek, sőt még a vércukorszintet is képes javítani.
   

Fogyasztása:

Hiánya:A Q10 hiánya nagyon ritkán lép fel, mivel a szervezet is elő tudja állítani ezt az anyagot. Azonban az előállításához testünknek szüksége van néhány vitaminra, többek között B2-, B3-, B6-vitaminokra, valamint folsavra, C-vitaminra, ha ezeket nem visszük be a szervezetünkbe, akkor a szervezet nem képes előállítani a megfelelő mennyiségű Q10-et és így hiánya lép fel.
 

Q10koenzim koncentráció: Az élelmiszerek közül a húsok és a hal CoQ10 tartalma a legmagasabb; több mint 50 mg/kg található a marha-, a sertés- és a csirkeszívben és a csirkemájban. A tejtermékekben jóval kevesebb a CoQ10 az állati szövetekhez képest. A növényi olajok is elég magas CoQ10 tartalmúak. A zöldségek közül a petrezselyem és a perilla a leggazdagabb CoQ10 források, de a szakirodalomban jelentős különbségek vannak a CoQ10 szintjeik tekintetében. A brokkoli, a szőlő és a karfiol közepes CoQ10 források. A gyümölcsök és bogyós növények többsége rossz vagy nagyon rossz CoQ10 forrás, amelyek közül az avokádó kivétel, viszonylag magas CoQ10 tartalmával. A fenti adatoknak megfelelően a fejlett országokban a CoQ10 becsült napi bevitele 3-6 mg. Legkönnyebben hús és hal fogyasztásával lehet bevinni, ám körültekintő nővény alapú étrend esetén is elegendő mennyiséghez juthatunk, ám arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy az olajban sütés 14–32%-kal csökkenti a CoQ10 tartalmat

.

.

.

.

.

.

.

.
.
.
.
.
.
.

.Forrás: wikipedia.hu/q10.hu

 

 

 

 

 


 

Miért fontos az alvás?

Aludnia minden emberi(és állati) szervezetnek kell. Az alvás fontos a testnek, az agynak, az immunrendszernek, a sejteknek, nem utolsó sorban pedig a léleknek. Álmodni is kell, feldolgozni az aznap hallottakat, és felkészülni a holnap kihívásaira. Lássuk hát, mi történik közben!
Egyes vizsgálatok szerint az agysejtek alvásközben szaporodnak, más felmérések pedig azt igazolták, hogy csak az éjfél előtti mély alvás számít igazán. Számtalan kutató keresi a választ nap mint nap az alvás csodájára, és ugyan egyre többet tudnak róla, sokan érezhetik úgy, hogy rendre a sötétben tapogatóznak.

Javítja a hosszú távú memóriát
Napközben információk tucatja bombázza az agyunkat, aktív szellemi tevékenységnél azonban nincs lehetőség egyszerre feldolgozni az ingereket. Éppen ezért ezekre a folyamatokra alvás közben kerül sor. Így függ össze például a tanulási folyamat is az alvással. "Az emlékezeti folyamatok nagyon aktívan működnek éjszaka. Ez járul hozzá ahhoz, hogy másnap könnyebb legyen az előhívás és a bevésődés is" - mondta el a Házipatika oldal kérésére dr. Hermánné Fogarassy Éva alvásterapeuta, aki szerint hangulatunk szempontjából is nagyon fontos, hogy tudjunk aludni. "Néhány nap kialvatlanság ahhoz vezet, hogy figyelmi folyamataink nem tudnak helyesen működni. Nem leszünk képesek odafigyelni a világra, nem tudjuk jól érezni magunkat benne, és elesettnek érezhetjük magunkat."

Azért alszunk, hogy figyelni tudjunk
Az alvás és a figyelem ugyanaz az életműködés. A figyelem a nappalos, az alvás pedig az éjszakás. A figyelem az az életfunkció, amely ébredéssel bekapcsol, az "én" és a külvilág között folyamatosan tartja a kapcsolatot, és állandó készenléti állapotot tart fenn. Rendkívül összetett idegi mechanizmus, és tulajdonképpen azért szükséges aludnunk, hogy ez működni tudjon" - véli a szakértő, aki arra is kitért, hogy sok olyan életfolyamatunk van, amely éjszaka pihen. Ilyen mondjuk az emésztés és a táplálkozás. Vannak azonban olyanok, amelyek éjjel aktívak. Ilyen például az immunrendszer működése és a sejtosztódás. Ezek persze csak kiemelt példák, de a lényeg, hogy ha nem alszunk eleget, ezeket az éjszakai funkciókat mind-mind hátráltatjuk.

Mit tehetünk azért, hogy jobban aludjunk?

Számos dolgot tehetünk a jobb alvásunk érdekében, vegyük sorra mik lehetnek a segítségünkre:

 • Elalvás előtt közvetlenül ne együnk, illetve kerüljük a nagyon zsíros nehéz ételeket, hiszen ezek megterhelik emésztésünket, és így nem hagyják testünket pihenni.
 • Elalvás előtt közvetlenül már nem használjuk elektronikus eszközeinket: TV, laptop,telefon. Relaxációhoz kikapcsolódáshoz, érdemes egy könyvet, esetleg meditációt , illó olajos fürdőt választani.
 • Biztosítsuk a megfelelő körülményeket. Sötétítsük be a szobát amennyire lehet, figyeljünk arra hogy ne legyen a szoba túl meleg, nem fogyjon el éjjel a levegőnk. Fontos még a kényelmes matrac illetve a megfelelően laza háló ruha is (akár meztelen alvás). Nem érdemes közvetlenül lefekvés előtt túl sok folyadékot inni-hiszen emiatt éjjel felébredhetünk- a koffein és alkohol tartalmú italok mellőzése különösen kerülendő!
 • A valeriana (macskagyökér) kivonata segítséget nyújthat alvászavarokra. Az alvás támogatásához a Green Patika webáruházban számost terméket megtalál, melyek hosszabb távon is kiválóan segíthetnek a megfelelő pihenésben!

 .

.

.

.

.

.

#greenpatika

.

.

.

.

forrás: hazipatika.hu

 

Ptotencia zavar

potencia zavar gyakorisága életkorunk előre haladtával egyre gyakoribbá válhat , de nem feltétlenül velejárója az öregedésnek!

Rengeteget tehetünk azért , hogy megelőzzük a potencia zavart. Mint alapvetően az egészségünk megőrzése érdekében úgy a potencia zavarok elkerüléséhez is elengedhetetlen az egészséges táplálkozás, és a testsúlyra való figyelés!

Érdemes rendszeresen a vérnyomásunkat és koleszterin szintünket is mérni, valamint ügyelni a rendszeres testmozgásra!

A káros szenvedélyek mint alkohol és dohányzás elhagyása is nagy mértékben javíthat a  teljesítő képességünkön,illetve a stressz csökkentése is kiemelten fontos a mindennapokban!

 

#greenpatika

Hajformázás anélkül, hogy szárítanád a hajad, ez lehetséges?

Jó hírünk van , igen! A Magic hair -Magic Steaming Iron Hajvasaló segítségével!

Ha a Magic Steaming Iron hajvasalóval egyenesíted ki a hajadat, a jótékony gőznek köszönhetően sokkal hosszabban élvezheted az egyenes frizurát és elragadóan fényes és selymes hajkoronát kapsz eredményül!

Kiknek ajánljuk? Neked, amennyiben:

 • rendszeresen egyenesíted vagy göndöríted hajadat, de nem
 • szeretnél kétféle hajformázó eszközre költeni
 • szeretnéd a hajformázás folyamatát a hajad roncsolása nélkül elvégezni
 • extra fényességet és puhaságot szeretnél hajadnak
 • sokáig szeretnéd élvezni a kivasalt vagy begöndörített fürtjeidet
 • meggyorsítanád egy kicsit a hajvasalás folyamatát

Ha kedvet kaptál, látogass el a Green Patika weboldalára, ahol most akciósan meg rendelheted ezt a csodás terméket!

#greenpatika

Kedves Látogatók!

Örömmel mutatjuk be nektek a SONETT termékeinket, melyek használatával, tehetünk egy lépést, a fenntarthatóság felé! 

SONETT MÁRKA

 • Minden felhasznált összetevő 100%-ban, biológiailag tökéletesen lebomlik és mentes minden allergiát okozó anyagtól. A tiszta növényi szappanok olajai és a felhasznált esszenciális olajok 100%-ig ellenőrzött biodinamikus vagy ellenőrzött ökológiai termesztésből származnak.
 • Valamennyi SONETT termék különösen bőrbarát, allergiások számára kifejezetten ajánljuk a Szenzitív termékcsaládot.
 • A SONETT cég mint az egyik úttörő, már 1977 óta elkötelezett az ökológiai mosó- és tisztítószerek előállításában . A kiváló minőségnek köszönhetően a SONETT márka mára csaknem minden európai országban keresett.
 • A termékek székhelye Deggenhausertal-ban található, a Bodensee közelében. Felelősséggel vállalt feladatuknak tartják a mosásra, illetve tisztításra használt víz újra természetessé válásának segítését.
 • A termékek nem tartalmaznak enzimeket, kőolajszármazékból eredő tenzideket, szintetikus illat-és színezőanyagokat, tartósítószereket, fehérítőaktiválókat, és nem alkalmaznak sem génmanipulációt, sem nanotechnológiát előállításuk során, valamint az összes termékük tökéletesen enzimmentes.
 • A különleges gyártási technológiához tartoznak az oloid geometriai formában ritmizált anyagok. Dinamizált adalékok hozzáadásával segítik a mosás során felhasznált víz természetbe történő visszavezetését.

A SONETT termékeket megtalálod a #greenpatika weboldalán!