Leírás
A Bio Maca por fő hatóanyaga, a maca zöldséggyökér az egyik legősibb szuperélelmiszer, amely vadon, kizárólag 3500 méter felett terem. Kimagasló egészségvédő tulajdonságait összetevői sokszínűségének és a benne található tápanyagok különleges elegyének köszönheti. Nagy mennyiségben tartalmaz B-, C-, és D-vitaminokat, esszenciális zsírsavakat, különböző ásványi anyagokat és nyomelemeket. A maca por készítmény organikus összetevőkből készült, vegán, továbbá GMO-, hozzáadott színezék- és gluténmentes.
A maca gyökér energizáló képességét és gyógyhatásait már az inkák is ismerték. Harcosaik a csaták előtt rendszeresen fogyasztották, hogy ezzel növeljék erejüket. Feldolgozása előtt a napon szárítják, majd megőrlik. Tíz százaléka rost, valamint fehérje, hatvan százaléka pedig szénhidrát. Az összemorzsolt gyökér fogyasztása rendkívüli módon fokozza a fizikai és a szellemi teljesítményt, ösztönzi az izomnövekedést, erősíti az immunrendszert. Növeli a teljesítményt, védi a prosztatát, növeli a tesztoszteron szintjét, valamint javítja a nemzőképességet. A gyógynövény természetes úton támogatja a szervezet egészséges működését. A maca por rendszeres fogyasztása növeli az energiaszintet, vitalizál és frissítő hatással bír. Segít eltüntetni a pattanásokat, előnyösen befolyásolja a hangulatot, hozzájárul a stressz és depresszió csökkentéséhez.
Azáltal, hogy szuperélelmiszerként támogatja az endokrin rendszer és különösen az agyalapi mirigy és a mellékvese működését, a hormonháztartást is szabályozza. Ennek következménye, hogy enyhíti a változókorban előforduló hangulatváltozások, hőhullámok, ízületi gyengeség és fáradékonyság intenzitását. Egyes kutatások szerint a maca kimagaslóan gazdag aminosavakban, fitonutriensekben, zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Továbbá, növeli a csontsűrűséget, így hatékony lehet a csontritkulás megelőzésében és kezelésében. A serkentő hatású gyógynövény pozitív hatással van az ösztrogénképződésre, a menstruációs fájdalmak mérséklésére is sikerrel alkalmazható. A Bio Maca gyökér por fogyasztása állagának köszönhetően rendkívül időhatékony és kényelmes. Elkészítéséhez csupán egy pohár vízre van szükség, így akár az iskolában, munkában, vagy utazás közben is fogyasztható.
A maca (Lepidium meyenii) egy évelő növény, a keresztesvirágúak családjába tartozik. Az Andokban, főleg Peru területén őshonos. A maca gyökerét igen fontos a helyi közösségek számára, azonban évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend a világ minden táján.
Hogyan hat a maca a szervezetünkre?
A maca gyökér magas tápanyag tartalma miatt ennyire hasznos a szervezet számára. Tele van fehérjékkel, rostokkal, vitaminokkal, valamint ásványi anyagokkal. Emellett adaptogén tulajdonságai révén segíthet a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhelyzetekhez és kiegyensúlyozni a hormonális szintet. Amellett tehát, hogy támogatja a szervezetünk egészséges működését, növelheti az energiát, az állóképességet, stresszoldó hatással rendelkezhet, emellett hatékony immunerősítő lehet a téli időszakban.
A maca por immunerősítőként is megállja helyét
Ahogy említettük, a maca gyökér számos fontos tápanyagot tartalmazhat, amelyek hozzájárulhatnak az egészséghez és a jóléthez. Ide tartoznak a vitaminok, hiszen a maca gazdag B-vitaminokban, mint a B1 (tiamin), a B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (piridoxin), valamint a B12 (kobalamin). Ezek szerepet játszhatnak az energiatermelésében és az idegrendszer megfelelő működésében. Erősítheti az immunrendszert, ezáltal sokkal kevésbé lehetünk fogékonyak a különféle szezonális és egyéb betegségekre.
A maca olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a cink, a vas, a kalcium, a magnézium vagy éppen a foszfor. Ezek az ásványi anyagok igen fontosak az egészséges csontok, fogak és vérképzés szempontjából. Menopauza idején főleg lényeges, hogy minden ásványi anyagot megkapjon a szervezetünk, hiszen ilyenkor különösen érzékenyen reagál a szervezetünk a hiányra.
A növény továbbá fehérjében gazdag, tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, ami fontos az egészséges fehérjeszintézishez. A benne található rostok segíthetik az emésztést, illetve a bélrendszer egészségét. A rosttartalma hozzájárulhat a könnyed emésztéshez. A maca gyökér hatásai tehát szinte mindenre kiterjednek.
Hogyan hat a maca gyökér menopauzára és a hormonokra?
A maca gyökér fontosságát a menopauza idején több tényező befolyásolja. Ez az időszak egy természetes életszakasz a nők életében, amely általában 45 és 55 éves kor között következik be. Ilyenkor a hormonok egyensúlya megváltozik, ami számos tünettel járhat, mint hőhullámok, alvászavarok, hangulatingadozás, száraz bőr, valamint a csontsűrűség csökkenése.
A növény gyökerét hagyományosan energiaforrásként használtak, de emellett segíthet a hormonális egyensúly támogatásában is. Kutatások bizonyítják, hogy a maca gyökere befolyásolhatja a hormon szintézisét, kiegyensúlyozhatja a hormonális rendszert. Ezért a nők használhatják a menopauza tüneteinek enyhítésére. Ugyanúgy, ahogy a hőhullámok elkerülésére is, hiszen hőszabályozó tulajdonsága révén segíthet a kellemetlen panaszok kezelésében.
A maca gyökér hozzájárulhat a fáradtság és kimerültség enyhítéséhez, energiatermelő hatása különösen hasznos lehet ebben az életszakaszban. Nem beszélve arról, hogy a menopauza idején a női szervezet ösztrogén termelése csökken, ami érinti a csontsűrűséget is.
A maca gyökér alkalmidokban gazdag, amelyek olyan növényi vegyületek, amik szerepet játszhatnak az immunrendszer és az endokrin rendszer támogatásában. Tartalmaz még glikozidokat, amelyeknek hormonszerű hatásuk lehet, hozzájárulva ezzel a hormonális egyensúlyhoz. Ezek olyan vegyületek, amelyek cukor részt (glikon) és nem cukor részt (aglikon vagy genin) tartalmaznak. A maca gyökérben található glikozidok szerepet játszhatnak az anyagcsere szabályozásában, emellett gyulladáscsökkentő és immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezhet.
Bizonyos glikozidok hatással lehetnek a szív- és érrendszerre, sokszor használták már szívelégtelenség kezelésére. Néhány fajtája antioxidánsok is lehetnek, amelyek védelmet nyújthatnak a sejteknek a káros szabad gyökök ellen.
A glikozidoknak rákellenes tulajdonságai lehetnek, amelyek gátolhatják a rákos sejtek növekedését vagy elősegíthetik a daganatok visszafordítását.
Végül, de nem utolsó sorban pedig néhány növényi glikozid (amik a maca gyökérben is megtalálhatóak) képesek befolyásolni a hormonokat, például az endokrin rendszerre gyakorolt hatásokon keresztül.
Milyen hatással van a maca por libidóra?
Végül, de nem utolsó sorban a maca bővelkedik flavonoidokban, amik antioxidáns hatásukról ismertek. Ezek segíthetnek a szervezetben zajló oxidatív stressz elleni védelemben.
A maca gyökér összetevői között megtalálható flavonoidok képesek lehetnek befolyásolni a hormonok szintézisét, kiegyensúlyozni a hormonális egyensúlyt. Ezen hatásáról már korábban, a menopauza bekezdésben részletesebben beszámoltunk.
Fontos tudni, hogy a növény hosszú ideje ismert afrodiziákum, ebben a flavonoidok is szerepet játszanak. Néhány kutatás azt sugallja, hogy a maca gyökér fogyasztása javíthatja a szexuális teljesítményt, mérsékelheti a libidó csökkenésével járó problémákat. Nem beszélve arról a tényről, hogy segítheti a sejtek energiatermelő folyamatait, ami energiaszint növekedéshez vezethet.
A stresszoldó maca
Ezen összetevők és hatóanyagok kombinációja adhatják a maca gyökér és maca por potenciális egészségügyi előnyeit. A növény kiváló megoldás lehet immunerősítésre, hormon szabályozásra, stresszoldásra, vagy éppen az állóképesség és a teljesítmény növelésére.
A maca támogatást nyújthat a hangulat és a mentális egészség javítására. A gyökere segíthet megbirkózni a stresszel, a szorongással azáltal, hogy egyensúlyba hozza az agy vegyi anyagait és védi a neutronokat. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a növény javíthatja a hangulatot, a memóriát, emellett könnyebben megy vele a tanulás.
Mivel adaptogénnek tekinthető, így segíthet a szervezetnek, hogy jobban reagáljon a stresszre, támogathatja az egészséges stresszválaszokat. Egy hat hetes kutatásból kiderült, hogy a kivonata szignifikánsan csökkentheti a kortikoszteron szteroid hormon szintjét. Ez a mellékvesekéregben termelődik és alapvetően más szteroid hormonok termelése során keletkező hormon. Ebből képződik a pregnenolon, amiről nemrég kiderült, hogy neuroprotektív és neuroregeneratív hatást fejt ki a szervezetben. Ezért nemcsak védi az idegeket, hanem biztosítja a sérült idegsejtek helyreállítását is.
A pregnenolon pozitív hatással van az alvásra, hiszen aktiválja a GABA receptorokat. A pihentető alvás pedig tudniillik, hogy pozitívan befolyásolja a stresszreakciókat, könnyebben vesszük fel a harcot a mindennapi problémákkal szemben.
Az említett kutatásban a maca kivonatról kiderült, hogy antidepresszáns-szerű hatást mutatott ki, hiszen aktiválhatja a dopaminerg rendszereket, valamint mérsékelheti az oxidatív stresszt.
Alkalmazás:
Keverjünk el 2-3 teáskanálnyi maca por készítményt 250-300 ml folyadékban, ami lehet turmix, növényi tej, gyümölcslé vagy zöldséglé, de adagolható reggeli müzlihez vagy desszerthez is.
A maca gyökér íze a malátára hasonlít egy kevés édeskés ízzel. A maca gyökér por energetizáló hatása miatt, kifejezetten jó hűvös időben. Száraz helyen tárolandó. Használat után a csomagolás gondosan visszazárandó.
Figyelem! A táplálékkiegészitő használata nem helyettesíti a változatos, egészséges étrendet és a rendszeres testmozgást. Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek, és nem garantáltak.
Leírás és Paraméterek
A Bio Maca por fő hatóanyaga, a maca zöldséggyökér az egyik legősibb szuperélelmiszer, amely vadon, kizárólag 3500 méter felett terem. Kimagasló egészségvédő tulajdonságait összetevői sokszínűségének és a benne található tápanyagok különleges elegyének köszönheti. Nagy mennyiségben tartalmaz B-, C-, és D-vitaminokat, esszenciális zsírsavakat, különböző ásványi anyagokat és nyomelemeket. A maca por készítmény organikus összetevőkből készült, vegán, továbbá GMO-, hozzáadott színezék- és gluténmentes.
A maca gyökér energizáló képességét és gyógyhatásait már az inkák is ismerték. Harcosaik a csaták előtt rendszeresen fogyasztották, hogy ezzel növeljék erejüket. Feldolgozása előtt a napon szárítják, majd megőrlik. Tíz százaléka rost, valamint fehérje, hatvan százaléka pedig szénhidrát. Az összemorzsolt gyökér fogyasztása rendkívüli módon fokozza a fizikai és a szellemi teljesítményt, ösztönzi az izomnövekedést, erősíti az immunrendszert. Növeli a teljesítményt, védi a prosztatát, növeli a tesztoszteron szintjét, valamint javítja a nemzőképességet. A gyógynövény természetes úton támogatja a szervezet egészséges működését. A maca por rendszeres fogyasztása növeli az energiaszintet, vitalizál és frissítő hatással bír. Segít eltüntetni a pattanásokat, előnyösen befolyásolja a hangulatot, hozzájárul a stressz és depresszió csökkentéséhez.
Azáltal, hogy szuperélelmiszerként támogatja az endokrin rendszer és különösen az agyalapi mirigy és a mellékvese működését, a hormonháztartást is szabályozza. Ennek következménye, hogy enyhíti a változókorban előforduló hangulatváltozások, hőhullámok, ízületi gyengeség és fáradékonyság intenzitását. Egyes kutatások szerint a maca kimagaslóan gazdag aminosavakban, fitonutriensekben, zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Továbbá, növeli a csontsűrűséget, így hatékony lehet a csontritkulás megelőzésében és kezelésében. A serkentő hatású gyógynövény pozitív hatással van az ösztrogénképződésre, a menstruációs fájdalmak mérséklésére is sikerrel alkalmazható. A Bio Maca gyökér por fogyasztása állagának köszönhetően rendkívül időhatékony és kényelmes. Elkészítéséhez csupán egy pohár vízre van szükség, így akár az iskolában, munkában, vagy utazás közben is fogyasztható.
A maca (Lepidium meyenii) egy évelő növény, a keresztesvirágúak családjába tartozik. Az Andokban, főleg Peru területén őshonos. A maca gyökerét igen fontos a helyi közösségek számára, azonban évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend a világ minden táján.
Hogyan hat a maca a szervezetünkre?
A maca gyökér magas tápanyag tartalma miatt ennyire hasznos a szervezet számára. Tele van fehérjékkel, rostokkal, vitaminokkal, valamint ásványi anyagokkal. Emellett adaptogén tulajdonságai révén segíthet a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhelyzetekhez és kiegyensúlyozni a hormonális szintet. Amellett tehát, hogy támogatja a szervezetünk egészséges működését, növelheti az energiát, az állóképességet, stresszoldó hatással rendelkezhet, emellett hatékony immunerősítő lehet a téli időszakban.
A maca por immunerősítőként is megállja helyét
Ahogy említettük, a maca gyökér számos fontos tápanyagot tartalmazhat, amelyek hozzájárulhatnak az egészséghez és a jóléthez. Ide tartoznak a vitaminok, hiszen a maca gazdag B-vitaminokban, mint a B1 (tiamin), a B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (piridoxin), valamint a B12 (kobalamin). Ezek szerepet játszhatnak az energiatermelésében és az idegrendszer megfelelő működésében. Erősítheti az immunrendszert, ezáltal sokkal kevésbé lehetünk fogékonyak a különféle szezonális és egyéb betegségekre.
A maca olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a cink, a vas, a kalcium, a magnézium vagy éppen a foszfor. Ezek az ásványi anyagok igen fontosak az egészséges csontok, fogak és vérképzés szempontjából. Menopauza idején főleg lényeges, hogy minden ásványi anyagot megkapjon a szervezetünk, hiszen ilyenkor különösen érzékenyen reagál a szervezetünk a hiányra.
A növény továbbá fehérjében gazdag, tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, ami fontos az egészséges fehérjeszintézishez. A benne található rostok segíthetik az emésztést, illetve a bélrendszer egészségét. A rosttartalma hozzájárulhat a könnyed emésztéshez. A maca gyökér hatásai tehát szinte mindenre kiterjednek.
Hogyan hat a maca gyökér menopauzára és a hormonokra?
A maca gyökér fontosságát a menopauza idején több tényező befolyásolja. Ez az időszak egy természetes életszakasz a nők életében, amely általában 45 és 55 éves kor között következik be. Ilyenkor a hormonok egyensúlya megváltozik, ami számos tünettel járhat, mint hőhullámok, alvászavarok, hangulatingadozás, száraz bőr, valamint a csontsűrűség csökkenése.
A növény gyökerét hagyományosan energiaforrásként használtak, de emellett segíthet a hormonális egyensúly támogatásában is. Kutatások bizonyítják, hogy a maca gyökere befolyásolhatja a hormon szintézisét, kiegyensúlyozhatja a hormonális rendszert. Ezért a nők használhatják a menopauza tüneteinek enyhítésére. Ugyanúgy, ahogy a hőhullámok elkerülésére is, hiszen hőszabályozó tulajdonsága révén segíthet a kellemetlen panaszok kezelésében.
A maca gyökér hozzájárulhat a fáradtság és kimerültség enyhítéséhez, energiatermelő hatása különösen hasznos lehet ebben az életszakaszban. Nem beszélve arról, hogy a menopauza idején a női szervezet ösztrogén termelése csökken, ami érinti a csontsűrűséget is.
A maca gyökér alkalmidokban gazdag, amelyek olyan növényi vegyületek, amik szerepet játszhatnak az immunrendszer és az endokrin rendszer támogatásában. Tartalmaz még glikozidokat, amelyeknek hormonszerű hatásuk lehet, hozzájárulva ezzel a hormonális egyensúlyhoz. Ezek olyan vegyületek, amelyek cukor részt (glikon) és nem cukor részt (aglikon vagy genin) tartalmaznak. A maca gyökérben található glikozidok szerepet játszhatnak az anyagcsere szabályozásában, emellett gyulladáscsökkentő és immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezhet.
Bizonyos glikozidok hatással lehetnek a szív- és érrendszerre, sokszor használták már szívelégtelenség kezelésére. Néhány fajtája antioxidánsok is lehetnek, amelyek védelmet nyújthatnak a sejteknek a káros szabad gyökök ellen.
A glikozidoknak rákellenes tulajdonságai lehetnek, amelyek gátolhatják a rákos sejtek növekedését vagy elősegíthetik a daganatok visszafordítását.
Végül, de nem utolsó sorban pedig néhány növényi glikozid (amik a maca gyökérben is megtalálhatóak) képesek befolyásolni a hormonokat, például az endokrin rendszerre gyakorolt hatásokon keresztül.
Milyen hatással van a maca por libidóra?
Végül, de nem utolsó sorban a maca bővelkedik flavonoidokban, amik antioxidáns hatásukról ismertek. Ezek segíthetnek a szervezetben zajló oxidatív stressz elleni védelemben.
A maca gyökér összetevői között megtalálható flavonoidok képesek lehetnek befolyásolni a hormonok szintézisét, kiegyensúlyozni a hormonális egyensúlyt. Ezen hatásáról már korábban, a menopauza bekezdésben részletesebben beszámoltunk.
Fontos tudni, hogy a növény hosszú ideje ismert afrodiziákum, ebben a flavonoidok is szerepet játszanak. Néhány kutatás azt sugallja, hogy a maca gyökér fogyasztása javíthatja a szexuális teljesítményt, mérsékelheti a libidó csökkenésével járó problémákat. Nem beszélve arról a tényről, hogy segítheti a sejtek energiatermelő folyamatait, ami energiaszint növekedéshez vezethet.
A stresszoldó maca
Ezen összetevők és hatóanyagok kombinációja adhatják a maca gyökér és maca por potenciális egészségügyi előnyeit. A növény kiváló megoldás lehet immunerősítésre, hormon szabályozásra, stresszoldásra, vagy éppen az állóképesség és a teljesítmény növelésére.
A maca támogatást nyújthat a hangulat és a mentális egészség javítására. A gyökere segíthet megbirkózni a stresszel, a szorongással azáltal, hogy egyensúlyba hozza az agy vegyi anyagait és védi a neutronokat. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a növény javíthatja a hangulatot, a memóriát, emellett könnyebben megy vele a tanulás.
Mivel adaptogénnek tekinthető, így segíthet a szervezetnek, hogy jobban reagáljon a stresszre, támogathatja az egészséges stresszválaszokat. Egy hat hetes kutatásból kiderült, hogy a kivonata szignifikánsan csökkentheti a kortikoszteron szteroid hormon szintjét. Ez a mellékvesekéregben termelődik és alapvetően más szteroid hormonok termelése során keletkező hormon. Ebből képződik a pregnenolon, amiről nemrég kiderült, hogy neuroprotektív és neuroregeneratív hatást fejt ki a szervezetben. Ezért nemcsak védi az idegeket, hanem biztosítja a sérült idegsejtek helyreállítását is.
A pregnenolon pozitív hatással van az alvásra, hiszen aktiválja a GABA receptorokat. A pihentető alvás pedig tudniillik, hogy pozitívan befolyásolja a stresszreakciókat, könnyebben vesszük fel a harcot a mindennapi problémákkal szemben.
Az említett kutatásban a maca kivonatról kiderült, hogy antidepresszáns-szerű hatást mutatott ki, hiszen aktiválhatja a dopaminerg rendszereket, valamint mérsékelheti az oxidatív stresszt.
Alkalmazás:
Keverjünk el 2-3 teáskanálnyi maca por készítményt 250-300 ml folyadékban, ami lehet turmix, növényi tej, gyümölcslé vagy zöldséglé, de adagolható reggeli müzlihez vagy desszerthez is.
A maca gyökér íze a malátára hasonlít egy kevés édeskés ízzel. A maca gyökér por energetizáló hatása miatt, kifejezetten jó hűvös időben. Száraz helyen tárolandó. Használat után a csomagolás gondosan visszazárandó.
Figyelem! A táplálékkiegészitő használata nem helyettesíti a változatos, egészséges étrendet és a rendszeres testmozgást. Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek, és nem garantáltak.
Összetevők
- Peruból származó 100% nyers és organikus (bio) maca gyökér por őrlemény (Lepidium peruvianum)
Átlagos tápérték / 100 g:
- Energia: 1326 kJ / 317 kcal
- Zsírtartalom: 0,76 g (ebből telített zsírsavak: 0,25 g)
- Szénhidrátok: 56 g (ebből cukrok: 29 g)
- Rostok: 22 g
- Fehérje: 10 g
- Só: 0.04 g
- Kalcium: 250 mg
- Vas: 15 mg