Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Aminosavak

AMINOSAVAK SEJTKULTÚRÁBAN
A fehérjék építőköveiként az aminosavak kritikus fontosságúak a sejttenyésztési közegbe való bevitel szempontjából. A nem esszenciális aminosavak (NEAA) azok, amelyeket jellemzően a szervezet állít elő, de a sejtnövekedés serkentése és a hosszú élettartam elősegítése érdekében a sejttenyésztő közeghez - külön-külön vagy NEAA-koktél formájában - kiegészítésként hozzáadhatók.

Rendezés:

Aminosavak
Az aminosavak olyan molekulák, amelyek fehérjéket alkotnak. Az aminosavak és a fehérjék az élet építőkövei. Amikor a fehérjéket megemésztjük vagy lebontjuk, aminosavak maradnak vissza. Az emberi szervezet az aminosavakból fehérjéket állít elő, amelyek segítik a szervezetet. Többek között : lebontják a táplálékot, segítik a növekedést, javítják a testszöveteket illetve számos más testfunkciót is végeznek valamint az aminosavakat a szervezet energiaforrásként is felhasználhatja.

Az aminosavakat három csoportba sorolják:
-Esszenciális aminosavak
-Nem esszenciális aminosavak
-Feltételes aminosavak

ESSZENCIÁLIS AMINOSAVAK
Az esszenciális aminosavakat a szervezet nem tudja előállítani, ezért táplálékból kell beszereznünk őket. A 9 esszenciális aminosav a következő: hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán és valin.

NEM ESSZENCIÁLIS AMINOSAVAK
A nem esszenciális azt jelenti, hogy a szervezetünk képes előállítani az aminosavat, még akkor is, ha nem az elfogyasztott táplálékból kapjuk. A nem esszenciális aminosavak közé tartoznak: alanin, arginin, aszparagin, aszparaginsav, cisztein, glutaminsav, glutamin, glicin, prolin, szerin és tirozin.

FELTÉTELES AMINOSAVAK
A feltételes aminosavak általában nem esszenciálisak (tehát az esszenciális jelentése nem más, mint hogy a test nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani. Ebből adódik, hogy külső forrásból kell pótolni, táplálékból) , kivéve betegség és stressz idején, ekkor ugyanis előfordulhat, hogy testünk nem képes előállítani megfelelő mennyiséget a kívánt aminosavakból.  A feltételes aminosavak közé tartoznak: arginin, cisztein, glutamin, tirozin, glicin, ornitin, prolin és szerin.
Nem kell minden étkezéskor esszenciális és nem esszenciális aminosavakat fogyasztani, de fontos, hogy az egész nap folyamán kellő menyiséget juttassunk szervezetünkbe. Bármilyen étrendet is követsz érdemes nagy odafigyeléssel össze válogatni a fogásokat, hogy elegendő aminosavat vigyünk be naponta.